Vilken kökstyp passar?

Tänk igenom vilken typ av kök du vill ha. Vad finns det för önskemål? Kanske vill du ha en helt annan typ av kök och en helt annan stil än det ursprungliga. Ska det ändå renoveras kan man lika gärna passa på att göra köket större eller mindre beroende på vilka behov man har.
Stort kök: Ett stort kök passar om man vill samla många runt matbordet, kanske för trevliga släktmiddagar, eventuellt måste man slå ut några väggar. Det blir en naturlig samlingsplats i hemmet, och det finns plats för barnen att hjälpa till med matlagningen. Här behövs långa bänkskivor och skåp i varierande höjd för att liva upp det. En köksö, stora möbler och höga skåp gör att ytorna inte känns kala och tomma. Köket kan även delas av med lägre väggar.
Öppet kök: I ett öppet kök är det lätt att umgås, och ofta smälter det ihop med matrum eller vardagsrum, ibland även med ett uterum. Gränsen kan utgöras av till exempel ett bänkbord eller en köksö. Här är det lätt att umgås samtidigt som man lagar mat. Ett öppet kök passar till ett hus med öppen planlösning. Det passar också om man vill frigöra det gamla köksutrymmet till något annat. Det kan utformas alltefter önskemål och husets planlösning, till exempel korridor-, I- eller U-format för att bli en naturlig del av hemmet.
Litet kök: Om du inte lagar mycket mat och inte har köket som en plats för social samvaro räcker det med ett litet kök utan behov av att bryta upp väggar. För att det ska bli praktiskt och lättarbetat måste du planera noga med bland annat fiffiga förvaringslösningar. Skaffa vitvaror som är små i storleken, och låt det få mer rymd utan överskåp.
Minikök: Har man ingen lust till matlagning eller har mycket ont om utrymme och vill få rum med annat räcker det med ett minikök. Ett minikök har bara plats för det mest nödvändiga, så här gäller det att prioritera och ha en design som är noga genomtänkt.
Matplats eller inte: Ett beslut som måste tas är om matplatsen ska ingå i köket eller inte. I det stora köket är en matplats en naturlig del, medan det är svårare att få plats i ett mindre kök. Då kan man istället ha en köksö eller ett barliknande bord, vilket är en praktisk lösning. Miniköket har inte plats för ett matbord, utan det får man ha i ett anslutande rum.

Offertförfrågan

© 2016 - 2020 Geal AB – Allt inom Bygg