Renovera hus

Renovera gamla hus i Stockholm

Renovera hus — så här går du tillväga

När du väl har hittat ditt drömhus och bestämt dig för att du vill renovera är det dags att leta hantverkare. Det gäller att vara noggrann och ta referenser och fråga efter vad andra kunder tycker om hantverkaren. Ett tips är också att fråga efter både erfarenhet och utbildning!

Anlita hantverkare – steg för steg
1. Ta kontakt med flera hantverkare och låt dem skicka skriftliga offerter på kostnad för att renovera huset. Ta god tid på dig och jämför offerterna, vissa kan verka billiga men då kanske inte hela arbetet ingår, dessutom kanske moms tillkommer.

2. Det kan blir dyrt att renovera ett gammalt hus. Kolla därför entreprenörens tidplan. Vad ingår? Be att få en detaljerad plan med alla kostnader för eventuella tilläggsarbeten. Står hantverkaren för resor, byggmaterial, el och även städningen efteråt?

3. Hantverkaren kan låta övertygande och ordnar allt som måste göras. Men, allt som inte står i offerten blir en extra kostnad för dig när du renoverar ditt hus.

4. Viktigt att kontrollera att hantverkaren är godkänd för F-skatt.

5. Försäkringar — fråga om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring och var noga med att även du står som medförsäkrad på allriskförsäkringen. Fråga även ditt eget försäkringsbolag om din villaförsäkring/fritidshusförsäkring gäller vid renovering av huset.

6. Din hantverkare måste vara behörig, auktoriserad eller certifierad — be att få se intyg på detta, särskilt viktigt för el- och VVS-arbeten.

7. Fråga hantverkaren efter person- eller organisationsnummer och kontakta Kronofogdemyndigheten för att kolla om entreprenören har tidigare konkurser bakom sig eller om de har stora skulder nu.

8. Undvik hantverkare som är med på ”Svarta listan”. Den hittar du på Råd & Röns hemsida. De listar företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.

Var smart — renovera ditt hus i rätt ordning

Börja med taket

Dränering

Fasad och fönster

Badrum

Sedan resterande invändiga arbeten

Avsluta med målning

Så här renoverar du huset i rätt ordning

När du så har bestämt dig för att renovera ditt hus eller fritidshus, vill du komma igång direkt. Men läs detta först! Vi beskriver de viktiga stegen i en lyckad renovering, så slipper du göra onödiga misstag och få en större kostnad än din budget håller för.

Börja med taket

Gå igenom och kontrollera taket så att det inte läcker och förstör din nya fasad. Eventuellt måste du byta ut hela eller bitvis. Viktigt att du kollar stuprör och hängrännor om de behöver bytas ut också.

Dränering

Grunden på huset måste vara i gott skick, så kolla dräneringen. Kontakta en besiktningsman om du har källare, så gör de en fuktmätning av källarväggar och krypgrund. För precis nybyggda hus som står på platta på marken ska du kolla flödet i dräneringsrören i spolbrunn eller rensbrunn.

Fasad och fönster

Om både fasad och fönster ska bytas kan du göra det på samma gång och spara tid. Se över fasaden så att den är både tät och välisolerad.

Badrum

När utsidan av huset är klart, är det dags att renovera insidan. Börja då med badrummet och kolla noga innan att försäkringen gäller och vilka krav som gäller för badrummet. Det ska till exempel vara fuktsäkrat innan du börjar. För att slippa fuktskador i badrummet bör du fuktskydda det i förebyggande syfte. Om det går så långt att du får fuktläckage i badrummet så blir det dyrt att renovera om det blir stora skador på huset. Börjar skadan synas på ytskiktet har förmodligen även bjälklag och innerväggar skadats.

Offertförfrågan


Samarbetspartners har: