Renovera badrum

Renovera badrum i Stockholm

 1. Budget

Om du inte redan vet hur stor kostnad du vill spendera på att renovera ditt badrum, så bör du skaffadig en uppfattning om det. Sätt en budget så hjälper den dig när du ska fatta beslut om vad som ska ingå i ombyggnadsprojektet. När du väl har räknat ut hur mycket du kan spendera,subtraherat med beloppetför arbete, har du en tydligare bild av hur mycket du kan lägga på kakel, fast inredning och extramaterial.

 1. Tid

Många tror att renovera litet badrum bara tar ett par dagar, eller att det i alla fall tar mycket mindre tid än för ett större. Detta är nödvändigtvis inte fallet. Beroende på hur många saker som du ändrar i badrummet kommer din entreprenör att behöva gå igenom samma steg som vid renovering av ett större badrum. Men, planering innebär inte bara att fastställa tiden för renoveringsarbetet, utan också för hur lång tid vissa mellansteg tar.Som att beställa och köpa kakel, inredning, skräddarsydda detaljer eller skåp och att få dem levererade när din hantverkare behöver dem. Planeringstiden är också avgörande för dem med endast ett badrum i huset, eftersom de kommer att behöva ordna för hur de ska kunna ta en dusch och använda toaletten medan badrummet renoveras.

 1. Arbetsgång

När det kommer till att renovera badrumoch att genomföra jobbet i en specifik ordning, kan du bespara dig själv från en massa städtid och misstag. Om du så river, spacklar eller bara målar om, så ska du alltid börja från toppen av rummet. Börja med att göra om taket, sedan väggar och sist golv så att du inte förstör jobbet som redan är gjort.

 1. Dolda problem

Om du ska göra en helrenovering av ditt badrum, överväg att göra det ”fullt ut”. När jobbet görs av ett proffs med sakkunskap får du ett badrum med noll problem som fungerar felfritt och som ökar värdet på ditt hem enormt i många år framöver. Beroende på hur gammalt och välbyggt ditt hus är, det största dolda problemet som kan uppstå är vattenskada. Så leta efter konstruktionsbrister i golvlister, otillräckliga avlopp, gamla korroderade rör, läckande kakelplattor vid dusch/bad etc.

 1. Designstil och funktionalitet

Innan du startar, börja med att tänka på vilken stil du vill ha i ditt badrum. Det är många faktorer att fundera över som färgnyanser, val av kakel, utsmyckningar, duschar, badkar, kranar, etc. Det kan snabbt bli väldigt överväldigande så börja med lite research. Du kan börja med att pussla ihop element som du gillar till en slutlig design eller så väljer du ett designföremål som du vill ska finnas i badrummet och sedan bygger du om resten av badrummet kring det. Design bör arbeta hand i hand med funktion så fundera kring vem som ska använda badrummet och hur, ta även med en eventuell försäljning i beräkningen och ta även en stund och fundera på hur badrumsdesignen kommer att passa in med resten av huset.

 1. Mätningar

Det finns tre stora begränsningar som verkligen spelar roll vid badrumsrenoveringar: den totala storleken på badrummet (oftast det minsta rummet i huset), placering av befintliga vvs-rör och elledningar och de typiska standardmåtten på sanitetsporslin. Därför, se till att du har korrekta mått och specifikationer med dig när du går till affären. Ännu mer frustrerande än att försöka handla utan mått, är att ha handlat saker som inte passar.

 1. Entreprenörer

Hyra in en hantverkare för ett gör-det-själv-jobb? Ja, det är smart att göra med tanke på hur komplext jobbet är och vilka svåra moment som ingår i badrum(el, kakel, vvs, etc.). Därför, bortse inte för fördelarna med att hyra in en entreprenör och bespara dig själv både en massa elände och tid.

 1. Badrumsinredning och funktioner

Ingen badrumsrenovering är komplett utan ombyggnad eller reparation av fast inredning och funktioner, vilka enbart de blir en separat checklista: dusch, badkar, toalett, bidé, handfat, kranar och duschmunstycken. Du bör också byta ut eller reparera dina speglar och badrumsdörrar. Du kan också väldigt enkelt ändra stil på ditt badrum genom att byta ut dörrhandtag, lådknoppar och materialet i din duschkabin. Om du har budget för det, kan ett nytt set av duschdörrar helt ändra stilen på ditt rum.

 1. Skåp, förvaring och hyllor

Att planera skåp, hyllor och förvaringslösningar är ett knepigt problem i de flesta fall. I små, oregelbundet formade rum som badrummet, är det ännu mera så. Förvaringen måste vara funktionell och rymma alla dina saker, samtidigt som allt ska vara lätt att nå. Den måste passa i det tillgängliga utrymmet och göra det bästa av det och dessutom måste den vara snygg.

 1. Väggar och golv

Så gott som, vilket material som helst kan användas som ytskikt  på väggar och golv i badrummet, så länge som det är vattentätt, antingen naturligt eller tack vare av en vattentät yta. Beroende på din budget och stil är keramik, marmor och granitplattor vackra material som är tåliga för golv och väggar i badrum. För golv kan man även välja andra alternativ som cement (målat eller omålat), vinyl på rulle eller som plattor vilka är billiga och ser bättre ut än tidigare. Vilket du än väljer, ha alltid några andra viktiga kriterier i åtanke när du väljer golv till badrum: hållbarhet och halkfritt.

 1. Ljussättning

Ett badrum kan vara opraktiskt och rent av farligt utan passande belysning, så planera för designad belysning som är funktionell och som också skapar atmosfär. Planera för att maximera det naturliga ljuset först, medan vid artificiellt ljus är det lämpligt att du har åtminstone 3-5 watt glödlampsljus per halv kvadratmeter.

 1. Inredningsdetaljer

Även tillsynes obetydliga inredningsdetaljer i den stora bilden av hela projektet är ingen ombyggnad komplett utan dem. Och överraskande nog — de små sakerna som nya handdukar, duschvantar, tvålfat, speglar, handdukshängare och badmattor summeras upppåden totala fakturan. Om du kör lågbudget är i alla fall nya handdukar bättre än inget.

 1. Ventilation

Ventilation är ytterst viktigt i ett fuktigt rum som badrummet. Det är också en svår uppgift som kräver god planering: att välja rätt fläkt, installation på rätt ställe, och arbetet med de elektriska ledningarna. Dålig ventilation gör att ditt badrum får fuktskador, mögel och det kan även skada din hälsa. Ett välventilerat badrum, är dock inte bara ett hälsosamt badrum, ett kontinuerligt luftflöde kan också förhindra att puts eller inredning av trä och tätning i byggisolering förstörs.

 1. Använd ekologiskt

Även om du personligen inte bryr dig om att vara ekologisk på något sätt, går trenderna på marknaden mot detta, så det är värt att överväga. Och det finns många plånboksvänliga alternativ för att lägga till en ekologisk touch på ditt badrum: en snålspolande toalett som använder mindre vatten och sparar pengar åt dig på vattenräkningen, låg VOC eller inga VOC-färger,vackra detaljer av hållbart avverkad skog, återvunnet glas och kakel för ytskikt på bänkskivor etc.

 1. Slutstädning

Slutstädning bör inkludera en grundlig rengöring av alla skåp, inifrån och ut, rörledningar, väggar, golv, fönster och armaturer. Även om det ofta förbises i planeringsfasen när man ska helrenovera hus ska du överväga att ta in ett städföretag, vilket innebär extra kostnader och som påverkar din budget. Om du vill göra det själv, bör du lägga till en eller två dagar till din ursprungliga plan.

Offertförfrågan


Samarbetspartners har: