Planeringstips

Tänk igenom allt noga när du planerar köksrenoveringen och låt dig inspireras av andra kök. När du har en övergripande bild är det dags att detaljplanera och göra upp en budget. En köksinredare är till god hjälp. Gör en ritning över köket, markera fönster och dörrar och dörrarnas svängutrymme samt höjden mellan golv och fönster. Viktigt är också att ta med murstockar, ventilation samt el- och VVS-dragningar. Ska väggar slås ut måste man veta om de är bärande, är de inte det innebär det mycket mer arbete. Då budget och utrymme inte tillåter allt man vill ha måste man prioritera och rangordna vad man helst vill ha. Är en plats för samvaro viktigast, eller kanske ett flott kylskåp eller en lyxig kaffemaskin?
Tänk efter hur arbetsflödet kommer att fungera, d.v.s. hur du rör dig i arbetstriangeln mellan spis, disk och kyl. Placeringen kan göras på olika sätt. I ett lättarbetat kök behöver man inte springa fram och tillbaka i onödan, samtidigt som man har tillräckliga avställningsytor och luft mellan stationerna.
I köket behöver man svängrum och ytor att röra sig på. Se till att det är fri passage mellan matbord och arbetsbänkar och att inget stöter emot när luckor öppnas eller lådor dras ut. Skjutdörrar istället för luckor är en variant om det blir trångt.
Matplatsen bör vara minst 2,5 meter bred för att det ska bli plats för både bord, stolar och personer som sitter kring bordet. Har man inte det utrymmet finns det andra smarta lösningar, t.ex. en liten köksö eller ett barbord. Annars kanske man helt enkelt kan slå ut en vägg för att få ett större kök.
Planera in belysningen redan från början och se var lamporna ska placeras. Sedan måste en elektriker göra eldragningen, de kan göra den så osynlig som möjligt. VVS-dragningar är också sådant som bör diskuteras med en fackman i ett tidigt stadium.
Ta hjälp av en kökstillverkare i planeringen, de erbjuder färdiga webbaserade program som ritar upp köket. Försäljarna som kallas köksplanerare kan ge värdefulla råd och tips för bästa köksresultat.

Offertförfrågan

© 2016 - 2020 Geal AB – Allt inom Bygg