Lägga laminatgolv

Lägga laminatgolv

Steg 1: Förbered undergolvet

För att säkerställa att läggningen av laminatgolvet går smidigt så är det viktigt att du först förbereder ytan där ditt golv ska läggas.

Eftersom det är en så kallad flytande golvläggning där inget lim används, går det att lägga laminatgolv och trägolv på ditt befintliga golv, om det är: vinyl- eller plast, linoleum, parkett, laminatplattor eller tunn textil.
Laminat kan också läggas över golvvärme. Det viktigaste då är att ha ett torrt, jämnt och rent undergolv. Jämna ut eventuella ojämnheter och använd alltid ett underlagsmaterial.

Det finns olika typer av underlag. För betong som innehåller en hög fuktnivå, måste du även lägga in en fuktspärr. Om du bor i lägenhet så bör du tänka på att lägga in ett underlag som dämpar ljudnivån. I vissa fall är både ljuddämpning och fuktspärr att rekommendera. Prata med din återförsäljare om du behöver fler tips.

lägga laminatgolvlaminatgolv i stockholm

 

 

 

 

 

 

 

 

Steg 2: Förbered ditt golv

Det är viktigt att låta golvet anpassa sig till temperaturen i det rum där det ska läggas. Detta gör du genom att placera förpackningarna med laminatgolvet i rummet som ska läggas om, minst 48 timmar innan installationen.

Steg 3: Installera ditt golv

En generell regel är att plankorna ska ligga i ljusets riktning. Men om rummet är smalt och avlångt, ska brädorna alltid ligga i rummets längdriktning, oberoende av ljusets riktning.

Tänk på att ha med rörelsefog på 8-10 mm runt hela rummet när du mätt klart rummet. Se till att plankorna i den sista raden är bredare än 5 cm och att plankan i slutet av varje rad blir längre än 30 cm (50 cm för långa brädor).

Tips: Om du använder en handsåg se till att alltid såga plankorna nedåt för att inte skada den synliga delen.

För en sticksåg är det oftast det motsatta men det beror påvilken typ av blad du använder.

hur man lägger laminatgolv

Lägga laminatgolvet

Öppna flera paket och sortera dem så att du får en vacker färgövergång.

– Trä är ett naturmaterial och alla brädor är olika, försäkra dig därför om att brädorna med kvistar och färgvariationer är jämt fördelade över rummet.

– Laminat har tryckt design och upprepas på ca var tionde bräda – det kan variera beroende på tillverkare och kollektion, försök därför att undvika två liknande brädor sida vid sida.

Installera den första raden längs väggen och kom ihåg att använda kilar i hela rummet för att skapa en rörelsefog. Trä- och laminatgolv rör sig när temperaturen och luftfuktigheten ändrar sig i rummet. Om du inte gör en rörelsefog riskerar du att ditt laminatgolv blir buckligt.

Slutförandet

När du har låst alla brädorna tillsammans, tar du bort kilarna och monterar golvlister så att de täcker rörelsefogen och ger ett fint resultat.laminatgolv och golvlistSummering

Att lägga trä-och laminatgolv är lätt! Här är fem tips på vägen:

  1. Underlaget måste vara jämnt, rent och torrt
  1. Ta det lugnt – golvet måste vänja sig vid klimatet i rummet minst 48 timmar innan du påbörjar läggningen
  1. Planera ditt jobb noggrant och i god tid för att undvika tråkiga överraskningar
  1. Glöm inte rörelsefogen
  1. Kom ihåg att köpa matchande golvlister

Om du redan nu ska lägga ditt nyköpta golv, gå till Tarketts dokumentsamling för att ladda ned fullständig läggningsanvisning.

Passa även på att titta på våra golvläggningsvideor nedan! Lycka till!

Offertförfrågan

© 2016 - 2020 Geal AB – Allt inom Bygg