Att slipa parkettgolv

Parkettgolv är mycket snygga och gör hela rummet mer levande med sina vackra mönster. Det är ett tåligt och lättskött material, men allteftersom åren går blir golvet ändå slitet, då smuts och annat sätter sina spår. Golvet kan dock bli som nytt om man slipar det, det går bra att göra så länge träskiktet är minst 2,5 mm tjockt och skadorna inte är för djupa. Anlita Geal AB för att slipa om parketten! Vår skickliga personal både slipar och lackar ditt golv för ett perfekt resultat!

Den händige kan slipa parketten själv och man kan hyra både golvslip och slippapper. Ofta behövs en maskin för golvytan och en för kanterna. Ta noga reda på hur du ska slipa, eftersom olika slags mönsterläggningar ska slipas på olika sätt. Det är extra viktigt om golvet sedan ska färgas, så slipreporna annars kommer att synas tydligt. Vänd dig till Geal AB så får du värdefulla tips och råd inför golvslipningen. Vi lånar ut instruktionsfilmer som pedagogiskt visar hur man ska slipa, och våra kunniga medarbetare kan också visa på plats hur maskinen ska köras. Tänk på att använda hörselskydd som skydd mot buller och munskydd som skydd mot damm. Se också till att stänga alla dörrar till rummet och att det är välventilerat.

Om parketten inte är mycket sliten utan bara glanslös kan det räcka att bara slipa bort den gamla lacken och lägga på ett nytt lacklager. Detta klarar hemmafixaren, men man måste vara noga med att ha rätt sliphöjd och slippapper med rätt kornstorlek. Sedan bör man mattslipa träytan innan den nya lacken läggs på, så får den bättre fäste.

Är parketten mer sliten eller har djupa repor krävs det mer jobb och kunskap om golvslipning. För att få ytan helt jämn måste golvet slipas flera gånger med slippapper i olika korngrovlek. Det är en konst att slipa ett parkettgolv med fiskbensmönster. Det ska slipas diagonalt, först en gång vardera åt båda hållen i träets längdriktning och sedan en gång i rummets längdriktning och med olika korngrovlek på slippappret varje gång. Slipa i träets fiberriktning, annars kan det bli fula repor. Ska du slipa vanliga trägolv eller lamellparkett gör du det i träets längdriktning. För bästa resultat ska golvet slipas i ett svep utan att stanna eller byta riktning. Dammsug inte upp slipdammet med en vanlig dammsugare eftersom det är brandfarligt och kan förstöra dammsugaren.

Efter golvslipning är det dags för lackning. Använd gärna ett miljövänligt lack, till exempel ett som är märkt med EU-blomman, som är vattenlösligt, som torkar snabbt och inte gulnar med tiden. Lacka med en roller på långt skaft för att skona ryggen. Låt lacken torka i minst ett dygn innan möblerna ställs tillbaka, och vänta två veckor med att lägga på mattorna för att undvika missfärgningar.

Anlita Geal AB för att slipa golv! Vi är anslutna till branschorganisationen Golvbranschen, GBR, vilket är en trygghet. Det ger ett års garanti på både arbete och material. Passa också på att utnyttja ROT-avdraget för arbetskostnaden.

Offertförfrågan

© 2016 - 2020 Geal AB – Allt inom Bygg