Att måla tak och väggar (inomhus)

Behöver hemmet målas om kan du göra arbetet själv. Om du är noggrann och metodisk är det lätt att måla både tak, innerdörrar och väggar. När det gäller väggar kan hemmafixaren måla om väggar som redan är målade och även måla över väggar som har tapet och få ett bra resultat.

Förarbetet

Att måla om väggarna är ett snabbt sätt att förnya hemmet, men det är en del att tänka på innan du sätter igång. Förarbetet är viktigt och man måste vara noggrann och låta det ta tid, så underlättar det sedan själva målningen.

Undersök först väggarnas skick och vilken slags färg de är målade med. Det är mycket viktigt att veta vilken slags färg väggarna är målade med senast, om du provtvättar en liten bit så visar det sig.

Om färgen löses upp av vatten är det en limfärg, om ytan färgas mörk är det en kalkfärg, om ytan blir knottrig är det en sandfärgsgrängad vägg och om det inte märks någon förändring på ytan så är väggen målad med latex-, alkyd- eller oljefärg.

Är det en limfärg måste den först lösas upp med vatten. Använd sedan spackel och svamp för att ta bort färgen. Är det en kalkfärg borstas hela ytan noggrant med en hård borste tills den blir fast. Efter det sköljer du väggen.

Om väggen är målad med en blank alkydfärg tar man ett slippapper och ruggar upp ytan. Om väggen inte kräver något särskilt förarbete tvättar man den med en svamp med målarsoda tills den är helt ren från fett och smuts och sköljer därefter noga flera gånger tills sodalösningen är helt borta. All gammal färg skrapas loss med en spackel.

Finns det sprickor i väggen fyller du igen dem med sandspackel och är det stora skador bredspacklar du dem, varefter det får torka. Sedan är det dags att slipa de spacklade ytorna tills de blir jämna och släta, eventuellt kan det behöva spacklas och slipas ytterligare en gång om det är stora skador.

Innan du sätter igång med själva målningen måste möbler och golv täckas över för att skyddas från målarfärg. Detaljer som dörrfoder och lister nära väggen tejpas med maskeringstejp då det är lätt hänt att man målar på dessa annars. Strömmen måste stängas av och hylsorna till strömbrytare och kontakter tas bort. Ska du måla en mörk vägg med en ljus färg så grundmålar du den först, så fäster den nya färgen bättre.

Målningen

Så är det äntligen dags för själva målningen! Sparmåla först alla tak-, golv- och hörnkanter samt snickerier. För att komma åt ordentligt och få jämna kanter finns det flera praktiska hjälpmedel, såsom en liten pensel, en hörnroller eller en spardyna på hjul. En elementroller eller elementpensel är praktiskt när man målar bakom svåråtkomliga element eller rör.

Till målning av själva väggen används en roller. Arbeta metodiskt och rolla uppifrån och ner och ta hela väggen utan avbrott i halvmeterstora fält. Därefter rollar du vågrätt över den målade ytan för att jämna ut färgen och till sist rollar du nerifrån och upp. En annan variant är att måla med ett W-mönster tills det täcker väggen. Se till att ha ett jämnt tryck med rollern så det inte bildas bubblor.

Om det inte blir en jämn yta efter första strykningen väntar du tills färgen är övermålningsbar och målar en gång till. Rengör penslarna i samma vätska som färgens lösningsmedel. Till exempel ska penslarna tvättas i vatten om du har målat med latexfärg och i lacknafta om du har målat med alkydfärg. När det är färdigmålat och ytan är dammtorr tar du försiktigt bort skyddstejpen och kan glädja dig åt ett nytt fint rum!

Offertförfrågan

© 2016 - 2020 Geal AB – Allt inom Bygg