Att betsa och klarlacka trä

Betsning är ett arbete man kan göra själv. Betsar du t.ex. möbler eller en träpanel blir det ett vackert resultat där träets ådring och struktur framhävs. Klarlackar du sedan efteråt får du en slitstark yta, om du bara lackar behålls träets naturliga färg.
Innan betsningen måste all gammal färg tas bort med hjälp av färgborttagningsmedel. Skrapa bort färgen och skölj sedan ordentligt. Rengör obehandlade ytor med en fuktig svamp och slipa sedan med slippapper när de torkat. Spackla över eventuella sprickor, varefter du slipar och dammar av ytan.
Därefter är det dags för själva betsningen. Betsa i träets längdriktning med en pensel, svamp eller plankstrykare. Rör om i betsen då och då. Ta sedan en svamp och gnid in betsen, låt torka om du ska betsa flera gånger. Färgen blir mörkare för varje betsning, späd med vatten om du vill ha en ljusare nyans. Stora ytor bör betsas flera gånger för att de ska bli så jämna som möjligt.
Vill du skydda den betsade ytan ska du lacka den. Låt först betsen torka i minst sex timmar. Slipa sedan väldigt försiktigt och lacka en gång till. Provlacka alltid på en liten yta först.
Rör först om i lacken och stryk sedan på den med en pensel. Arbeta i träets längdriktning. Låt torka. Slipa sedan och ta bort damm, varefter du lackar en gång till, och eventuellt en tredje gång för en extra hållbar yta.

Offertförfrågan

 

Relaterade artiklar


Samarbetspartners har: